HOMILADORLIK PATOLOGIYALARIDA ESTROGENNING DOLZARB ROLI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Preeklampsiya bilan og'rigan ayollarda estrogen darajasining pastligi va progesteron darajasining ko'tarilishi me'yoriy homiladorlik bilan kechayotgan ayollarga nisbatan ko’proq kuzatiladi. Estrogen retseptor alfa (ESR1) orqali ta'sir qiluvchi estrogen bachadon epitelial hujayralarining ko'payishini qo'zg'atsa, progesteron retseptorlari (PGR) orqali ta'sir qiluvchi progesteron estrogeninduferatsiyaga qarshi turish uchun endometriumning epitelial va stromal bo'linmalari o'rtasidagi o'zaro bog'lanishni tartibga soladi. Estrogen va progesteron signalizatsiyasining buzilishi preeklampsiya, homiladorlik qandli diabeti, erta tug'ilish va takroriy spontan abortlar kabi ayollarning reproduktiv patologiyasiga olib keladi va bu muvaffaqiyatsiz homiladorlikka olib keladi. Kuzatuvlarga ko’ra erta homiladorlik davrida plazma estradiolining pastligi abort xavfining oshishi bilan bog'liq ekan.