TALABALARNING OVQATLANISH ODATLARI VA ULARNING RUHIY SALOMATLIKKA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada O‘zbekistonda ta’lim olayotgan talabalarning ovqat ratsioni va uning ruhiy salomatlikka ta’siri haqida so‘z boradi. Ratsionda fast fud, margarin, non va non mahsulotlari, meva va sabzavotlar, tuz, shakar hamda suv iste’molining miqdori va sifati o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ba’zi nosog‘lom oziq-ovqatlar depressiya, xavotir, stress va kognitiv faoliyat pasayishiga olib kelishi mumkin. Fast fud va transyog‘lar kayfiyat o‘zgarishlarini kuchaytirishi, ortiqcha shakar iste’moli esa asabiylashish va depressiyani qo‘zg‘atishi aniqlangan. Suv va vitaminlarga boy mahsulotlarni iste’mol qilish esa aqliy faoliyatni qo‘llab-quvvatlab, stressni kamaytirishga yordam beradi. Maqolada talabalarga sog‘lom ovqatlanish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.