IX–XII ASRLAR DAVOMIDA MOVAROUNNAHR BUTUN MUSULMON OLAMIDA ILMIY-MADANIY JIHATDAN ENG RIVOJ TOPGAN O‘LKA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
IX–XII asrlar davomida Movarounnahr mintaqasi islom dunyosining ilm-fan, madaniyat va maʼrifat markaziga aylangan. Bu davrda Buxoro, Samarqand, Marv kabi shaharlarda ilmiy maktablar, kutubxonalar va madrasalar faoliyat yuritib, koʻplab buyuk allomalar yetishib chiqqan. Ularning asarlari nafaqat musulmon olami, balki butun jahon ilm-fan taraqqiyotiga katta hissa qoʻshgan. Ushbu maqolada Movarounnahrning ushbu davrdagi ilmiy-madaniy yuksalishi tahlil qilinadi.