BASHORATLI MARKETING: RAQAMLI ASRDA ISTE’MOLCHI EHTIYOJLARINI OLDINDAN ANGLASH SAN’ATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Raqamli texnologiyalar va katta hajmdagi ma’lumotlar (Big Data) rivojlanishi marketing strategiyalarining tubdan o‘zgarishiga olib keldi. Bashoratli marketing (Predictive Marketing) — bu ma’lumotlar tahliliga asoslanib, mijozlarning bo‘lajak xatti-harakatlarini oldindan aniqlash va marketing faoliyatlarini shunga moslashtirish jarayonidir. Ushbu konsepsiya raqamli transformatsiya davrida strategik afzallik yaratishda muhim o‘rin tutmoqda [Chong et al., 2017].