MAKTAB OʻQUVCHILARINING QIZIQISHLARINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK VAZIFALARI VA UNDA OʻQITUVCHI VA PSIXOLOGNING HAMKORLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada maktab oʻquvchilarining shaxsiy qiziqishlarini aniqlash va ularni rivojlantirishga qaratilgan pedagogik hamda psixologik vazifalar yoritilgan. O‘quvchilarning ichki ehtiyojlari, bilim olishga bo‘lgan ishtiyoqi, ijodkorlikka bo‘lgan intilishlarini qo‘llab-quvvatlashda o‘qituvchi va psixologning o‘zaro hamkorligi muhim omil sifatida ko‘rsatiladi. Psixolog o‘quvchi shaxsini chuqur o‘rganib, individual psixologik yondashuv asosida uning qiziqishlarini rag‘batlantirish yo‘llarini belgilaydi. O‘qituvchi esa bu jarayonda motivatsiyani shakllantirish, o‘quv faoliyatini mazmunli tashkil etish orqali psixologik jarayonlarga ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada o‘qituvchi-psixolog tandemining samarali metodlari, hamkorlik mexanizmlari va ularning ta’lim-tarbiya jarayoniga ta’siri tahlil qilinadi.