YENGIL AVTOMOBILLAR MOYLASH TIZIMI KONSTRUKSIYASINING NAZARIY TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada yengil avtomobillarning moylash tizimi konstruksiyasiga ilmiy-nazariy yondashuv asosida tahlil berilgan. Dvigatel ish faoliyatining uzluksiz va ishonchli ta’minlanishida moylash tizimining tutgan o‘rni, uning tarkibiy qismlari - moy nasosi, moy filtrlari, moy karteri va magistral yo‘llarning konstruktiv xususiyatlari o‘rganilgan. Shuningdek, zamonaviy avtomobillarda qo‘llanilayotgan avtomatlashtirilgan moylash tizimlarining afzalliklari, ularning samaradorligi va texnik xizmat ko‘rsatish jihatlari ko‘rib chiqilgan. Tizimning optimal ishlashi dvigatelning ekspluatatsion resursini oshirishga xizmat qilishi, uning ishdan chiqish ehtimolini kamaytirishi ilmiy asosda asoslab berilgan. Maqola yakunida moylash tizimini loyihalash va takomillashtirish bo‘yicha tegishli ilmiy-amaliy tavsiyalar keltirilgan.