"SUN'IY INTELLEKT YORDAMIDA GEOINFORMATSION TIZIMLARDA YO‘L TARMOQLARINI OPTIMALLASHTIRISH" (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining geoinformatsion tizimlar (GIT) bilan integratsiyasi orqali yo‘l tarmoqlarini optimallashtirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Zamonaviy shaharlarda transport oqimahamiyat kasb etadi. SI asosidagi algoritmlar, jumladan neyron tarmoqlar, genetik algoritmlar va mashinaviy o‘rganish metodlari GIT orqali yig‘ilgan ma’lumotlarni tahlil qilishda yuqori aniqlik va samaradorlikni ta’minlaydi. Tadqiqot davomida real vaqtda monitoring, tirbandliklarni bashorat qilish, eng maqbul yo‘nalishlarni aniqlash kabi vazifalar bo‘yicha SI yondashuvlarining afzalliklari yoritiladi. Shuningdek, GIT va SI integratsiyasining amaliy misollari va ularning yo‘l tarmog‘i rejalashtirishidagi roli ko‘rib chiqiladi.