"TIBBIYOTDA KASALLIKLARNI ERTA ANIQLASHDA SUN'IY INTELLEKTNING QO‘LLANILISHI: KO‘P O‘LCHOVLI TASVIRLAR ASOSIDA TAHLIL" (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada tibbiyot sohasida kasalliklarni erta aniqlashda sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Maxsus e’tibor ko‘p o‘lchovli tibbiy tasvirlar — rentgen, magnit-rezonans tomografiya (MRT), ultratovush (UZI) va boshqalar — asosida avtomatik diagnostika jarayonlariga qaratilgan. SI algoritmlari, xususan chuqur o‘rganish va neyron tarmoqlar yordamida, tasvirlardagi patologik o‘zgarishlarni aniqlash va tasniflashning aniqligi va samaradorligi an’anaviy usullarga nisbatan sezilarli darajada yaxshilandi. Tadqiqotda ko‘p o‘lchovli tibbiy ma’lumotlarni qayta ishlash, siqish va muhim xususiyatlarni ajratib olish usullari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, sun’iy intellekt yordamida diagnostika jarayonining tezligi va aniqligini oshirish hamda inson omilining kamayishi natijasida yuzaga keladigan xatoliklarni kamaytirish imkoniyatlari muhokama qilinadi.