SUN’IY INTELLEKT, XAVFSIZLIK VA SHAXSIY ERKINLIK. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining xavfsizlik sohasida qo‘llanilishi va uning insonning shaxsiy erkinligiga ta’siri tahlil qilinadi. Xususan, yuzni aniqlash, video va audio kuzatuv kabi SI tizimlari xavfsizlikni ta’minlashda samarali vosita sifatida ko‘rilsa-da, ularning nazoratchi vositaga aylanish xavfi ham mavjudligi ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada texnologiyalar va inson huquqlari o‘rtasidagi muvozanatni saqlash zarurati asoslanadi. Shuningdek, SI tizimlaridan foydalanishda qonuniy tartibga solish, ochiqlik, shaxsiy ma’lumotlar daxlsizligi kabi masalalar yoritiladi. Muallif texnologik taraqqiyot inson erkinligi hisobiga bo‘lmasligi kerakligini ta’kidlaydi.