SUN’IY INTELLEKT VA UNING ILM-FANDAGI YANGI IMKONIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola sun’iy intellekt texnologiyalari so‘nggi yillarda ilmfan va texnologiyaning deyarli barcha sohalariga katta ta’sir ko‘rsatib kelmoqda. Sun’iy intellekt mashinasozlik, tibbiyot, ekologiya, astronomiya va boshqa ilmiy sohalarda yangi imkoniyatlar yaratishda qo‘llanilib kelmoqda. Bu texnologiyalar yordamida katta hajmdagi ma’lumotlar tahlil qilinib, insoniyat uchun yangi ilmiy kashfiyotlar amalga oshirilmoqda. Masalan, tibbiyotda sun’iy intellektning dasturlari orqali yangi dori vositalari ishlab chiqilishi, Bundan tashqari mashina va robotlarga sun’iy intellekt yordamida inson aqlini taqlid etish imkonini berib kelmoqda. Shuningdek, sun’iy intellektning yangi mashinani o‘rganish usullari ilmiy tadqiqotlarda yangi usullarni yaratish, yuqori samarali tadqiqotlar o‘tkazish, va ilm-fan sohalaridagi muammolarni hal qilishda katta yordam beradi. Bundan tashqari, astronomiyada sun’iy intellekt yordamida yangi planetalar va galaktikalar kashf etilishi, kosmik texnologiyalarni rivojlantirish va koinotning sirlarini o‘rganishda yangi imkoniyatlar eshigini ochadi