O'ʻRTA OSIYOGA ROSSIYA AHOLISINI KOʻCHIRISH SIYOSATI: MAQSAD VA OQIBATLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada Rossiya imperiyasi tomonidan XIX asrning ikkinchi yarmi va XX asr boshlarida Oʻrta Osiyoga rus aholisini koʻchirish siyosati tahlil qilinadi. Siyosatning asosiy maqsadlari – mintaqani mustamlakalashtirish, iqtisodiy va agrar islohotlar bahonasida rus dehqonlarini joylashtirish orqali mahalliy aholining yerlaridan siqib chiqarish, siyosiy nazoratni kuchaytirish kabi omillar bilan bogʻliq edi. Sovet davrida bu siyosat yanada murakkablashib, ixtiyoriy va majburiy koʻchirishlar, deportatsiyalar orqali davom ettirildi. Maqolada ushbu jarayonlarning demografik tarkibga, ijtimoiy-iqtisodiy muvozanatga va madaniy muhitga taʼsiri tarixiy manbalar asosida tahlil etiladi.