MALUMOTLAR BAZASI BILAN ISHLASH: MS ACCESS DASTURI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot texnologiyalari tizimida muhim o‘rin egallovchi ma’lumotlar bazasi tushunchasi va u bilan ishlash usullari yoritilgan. Xususan, Microsoft Access dasturining imkoniyatlari, uning tarkibiy qismlari — jadvallar, so‘rovlar, formalarning roli, hisobotlar va dasturda avtomatlashtirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada Access dasturining afzalliklari, kamchiliklari, boshqa DBMS tizimlari bilan solishtirilgan holda o‘rganiladi. Shuningdek, bu dasturdan ta’lim jarayonida va kichik hamda o‘rta biznes ehtiyojlarini qondirishda qanday foydalanish mumkinligi ko‘rib chiqiladi. MS Access’ning oson interfeysi, VBA orqali kengaytirish imkoniyati va Office dasturlari bilan integratsiyasi uni foydalanuvchilar uchun qulay va samarali vosita sifatida namoyon etadi. Maqola informatika va axborot texnologiyalari o‘qituvchilari, talabalar hamda amaliyotga yo‘naltirilgan foydalanuvchilar uchun foydali metodik va ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.