FUNKTSIYALARNI INTERPOLYATSIYALASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqola funktsiyalarni interpolyatsiyalash masalasiga bag‘ishlangan bo‘lib, bu jarayonning matematik asoslari va amaliy qo‘llanilishi haqida ma’lumot beradi. Interpolyatsiya funktsiyaning berilgan nuqtalaridagi qiymatlariga asoslangan holda uni yaqinlashtirish uchun ko‘pxadni topishdan iborat. Maqolada chekli ayirmalar tushunchasi, ularning xossalari va N’yutonning birinchi va ikkinchi interpolyatsion formulalari batafsil yoritilgan. Formulalar oldinga va orqaga qarab interpolyatsiyalash uchun qo‘llaniladi, shuningdek, koldik xadlarning hisoblanishi va xatolikni baholash usullari keltirilgan. Misollar orqali logarifmik funktsiya uchun interpolyatsiya jarayoni ko‘rsatilgan. Maqola matematik hisoblashlard funktsiyalarni soddalashtirish va aniq qiymatlarni topishda interpolyatsiyaning ahamiyatini ta’kidlaydi.