INTERPOLYATSION KVADRATUR FORMULALАR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqola interpolyatsion kvadratur formulalarga bag‘ishlangan bo‘lib, unda eng sodda kvadratur formulalar – to‘g‘ri to‘rtburchak, trapetsiya va Simpson formulalari batafsil yoritilgan. Ushbu formulalarning qurilish usullari, ularning aniqlik darajalari va qoldiq hadlari tahlil qilinadi. To‘g‘ri to‘rtburchak va trapetsiya formulalari birinchi darajali ko‘phadlar uchun aniq bo‘lsa, Simpson formulasi uchinchi darajali ko‘phadlarni aniq integrallashi ko‘rsatilgan. Shuningdek, interpolyatsion kvadratur formulalarning umumiy xususiyatlari, algebraik aniqlik darajasi va ularning simmetrik tugunlar bilan bog‘liq xossalari o‘rganiladi.