O‘SIMLIK MOYLARINI TOZALAShNI SAMARADOR TEXNOLOGIYАSI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
O‘simliklardan olinadigan yog‘lar presslash yoki ekstraksiyalash usulida, urug mag‘ziga tegishli ishlab berilgandan so‘ng amalga oshriladi. Usimlik yoglari tarkibida yuldosh moddalar bulib, urugdan yog‘ ajratib olingach tezda aralashmalar va yo‘ldosh moddalardan tozalanishi kerak. Yo‘ldosh moddalar moyni buzilishiga olib keladi shuning uchun ular moy tarkibida turli fizik, fizik kimyoviy, kimyoviy usullar ajratiladi. Yog‘-moylar inson organizmi uchun nafaqat energiya balki tanamiz xujayralarini tuzilishi uchun plastik material xisoblanadi. Inson iste’mol qiladigan ovqatlari tarkibida xayvon moylari nisbati tuo‘g‘gri tanlanganda uning samaradorligi yuqori bo‘ladi. O‘simlik yog‘larini tozalanish darajasi ularni organizmga xazm bo‘lish darajasini 85-90 % ga oshiradi.