ROSSIYA IMPERIYASI DAVRIDA MILLIY TEATR SAN'ATINING VUJUDGA KELISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Teatr san’ati har bir xalqning madaniy hayotida muhim o‘rin tutadi. U xalqning urf-odatlari, an’analari, milliy qadriyatlari va ijtimoiy hayotining in’ikosi sifatida shakllanadi. O‘zbek teatr san’ati tarixiga nazar tashlaganda, uning shakllanishida Rossiya imperiyasi davridagi ijtimoiy-siyosiy jarayonlar muhim rol o‘ynaganini ko‘rish mumkin. Ayniqsa, XIX asr oxiri va XX asr boshlarida vujudga kelgan milliy teatr harakati mahalliy ziyolilar, jadidlar va san’at ixlosmandlarining sa’y-harakatlari bilan shakllana boshladi.