BOBUR G‘AZALLARIDA TABIAT TASVIRI VA VATAN SOG‘INCHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Bobur g‘azallarida tabiat tasviri va vatan sog‘inchi motivlari tahlil qilinadi. Bobur ijodida tabiat elementlari — gullar, tog‘lar, daryolar va fasllar — inson ruhiyati va his-tuyg‘ularining badiiy ifodasi sifatida namoyon bo‘ladi. Vatan sog‘inchi esa shoirning milliy o‘zlik, ona yurtga bo‘lgan chuqur muhabbat va ayriliq dardini aks ettiradi. Maqolada Bobur g‘azallarida tabiat va vatan sog‘inchining o‘zaro bog‘liqligi, badiiy san’at vositalari orqali qanday yoritilishi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu motivlarning o‘zbek mumtoz adabiyotidagi o‘rni va zamonaviy ma’navy-ma’rifiy ahamiyati ta’kidlanadi.