KVANT FIZIKASINING RIVOJLANISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada kvant fizikasining tarixiy rivojlanish bosqichlari, asosiy nazariy g‘oyalari va zamonaviy tadbiqlari keng yoritilgan. Klassik fizika chegaralarining aniqlanishi, Maks Plankning energiya kvantlari haqidagi g‘oyasi, Eynshteynning fotoeffekt tushunchasi va Shredinger tenglamasining ahamiyati orqali kvant nazariyasining shakllanishi tahlil qilingan. Shuningdek, kvant mexanikasining fundamental prinsiplari, kvant elektrodinamikasi va kvant xromodinamikasi kabi ilg‘or nazariyalar hamda kvant texnologiyalari – kvant kompyuterlar, kriptografiya va teleportatsiya kabi sohalardagi yangiliklarga alohida e’tibor qaratilgan. Maqola kvant fizikasining ilmiy va texnologik rivojlanishdagi o‘rni va istiqbollarini chuqur tahlil qilishga qaratilgan.