"PUNKTUATSIYA VA SHE’RIYAT: RITM, OHANG VA PAUZALAR UYG‘UNLIGI" (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada she’riyatda punktuatsiya – tinish belgilarining ritm, ohang va pauzalar uyg‘unligini shakllantirishdagi o‘rni tahlil qilingan. Muallif she’r matnida tinish belgilarining grammatik vazifadan tashqari emotsional va estetik ifoda vositasi sifatidagi ahamiyatini ochib bergan. Turli shoirlar ijodidan olingan misollar orqali tinish belgilarining ritmga, kayfiyatga va obraz yaratishga qanday ta’sir qilishi ko‘rsatilgan. Maqolada shoirlarning punktuatsiyani ongli rad etishi ham poetik vosita sifatida izohlangan.Аннотация: В данной статье рассматривается роль пунктуации в поэзии в формировании ритма, интонации и пауз. Автор раскрывает значение знаков препинания не только как грамматического элемента, но и как выразительного средства, способного передавать эмоции и эстетику. На примерах из творчества известных поэтов показано, как пунктуация влияет на ритмику, настроение и создание художественного образа. Особое внимание уделено случаям сознательного отказа от пунктуации как части авторского стиля.Annotation: This article explores the role of punctuation in poetry in shaping rhythm, intonation, and pauses. The author highlights how punctuation functions not only as a grammatical tool but also as an expressive and aesthetic device. Through examples from various poets' works, the article illustrates how punctuation affects rhythm, mood, and the construction of poetic imagery. It also discusses how the deliberate omission of punctuation can serve as a stylistic and artistic choice in poetic expression.