DUNYO TILLARI VA ULARNING SHAKILLANISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada dunyo tillarining kelib chiqishi, rivojlanish bosqichlari va bugungi kundagi holati tahlil qilinadi. Tillar oilalarining shakllanish jarayoni, fonetik, grammatik va leksik xususiyatlari asosida turkumlanishi, shuningdek, globallashuv sharoitida tillarning o‘zaro ta’siri yoritilgan. Tadqiqotda tilshunoslik nazariyalari asosida asosiy tillar oilalari – hind-yevropa, sino-tibet, afro-osiyo va boshqa guruhlar o‘rganilib, tillarning migratsiya, madaniyat va siyosiy omillar ta’sirida qanday rivojlanganligi tahlil qilinadi.Abstract: This article analyzes the origins, developmental stages, and current status of the world’s languages. It examines the formation processes of language families, their classification based on phonetic, grammatical, and lexical characteristics, as well as the interaction of languages in the context of globalization. The study explores major language families—such as Indo-European, Sino-Tibetan, and Afro-Asiatic—based on linguistic theories, and analyzes how languages have evolved under the influence of migration, cultural, and political factors.Аннотация: В данной статье анализируются происхождение, этапы развития и современное состояние языков мира. Рассматриваются процессы формирования языковых семей, их классификация на основе фонетических, грамматических и лексических характеристик, а также взаимодействие языков в условиях глобализации. Исследование основано на лингвистических теориях и охватывает основные языковые семьи — индоевропейскую, сино-тибетскую, афразийскую и другие. Анализируется влияние миграции, культуры и политических факторов на развитие языков.