YO‘RIQNOMA MATNI ASOSIDA O‘QUVCHILARNING NUTQ VA TUSHUNISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola 9-sinf o‘quvchilari uchun yo‘riqnoma matni asosida nutq va matnni o‘qib tushunish ko‘nikmalarini rivojlantirish usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda yo‘riqnoma matnining ta’riflari, ahamiyati, shuningdek, o‘quvchilarga samarali o‘qitish uchun tayyorlangan interaktiv va kreativ topshiriqlar tizimi keltiriladi. Topshiriqlar orqali o‘quvchilarning tahlil, mantiqiy fikrlash, yozma nutq va amaliy bilimlarni shakllantirishga erishiladi.          This article is devoted to the study of methods for developing speech and reading comprehension skills for 9th grade students based on the instructional text. It provides definitions and significance of the instructional text, as well as a system of interactive and creative tasks prepared for effective teaching of students. Through tasks, students are able to develop analytical, logical thinking, written speech and practical knowledge.