IJTIMOIY TARMOQLARDA TINISH BELGILARINING O‘RNI: YOZMA NUTQ MADANIYATINING ZAMONAVIY MUAMMOLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ijtimoiy tarmoqlarda yozma muloqot davomida tinish belgilarining e’tiborsiz qo‘llanilishi yoki umuman ishlatilmasligi muammosi tahlil qilinadi. Yozma nutq madaniyatining asosiy unsurlaridan biri sifatida tinish belgilarining kommunikativ va sintaktik ahamiyati yoritiladi. Ijtimoiy tarmoq foydalanuvchilarining savodxonlik darajasi, tezkorlikka intilish, emotsional ifodaning grafik belgilar bilan almashtirilishi kabi holatlar bu muammoning asosiy sabablari sifatida ko‘rsatilgan. Shuningdek, tinish belgilarining beparvo ishlatilishi natijasida yuzaga kelayotgan nutqiy tushunmovchiliklar, yozma madaniyatdagi sustlashuv va bu boradagi xavf-xatarlar haqida xulosalar berilgan.Abstract: This article analyzes the problem of careless use or complete absence of punctuation marks during written communication on social networks. The communicative and syntactic significance of punctuation marks as one of the main elements of the culture of written speech is highlighted. The literacy level of social network users, the desire for speed, and the replacement of emotional expression with graphic symbols are indicated as the main reasons for this problem. Also, conclusions are given about speech misunderstandings arising from the careless use of punctuation marks, the slowdown in written culture, and the dangers in this regard.Аннотация:В статье анализируется проблема небрежного использования или полного отсутствия знаков препинания при письменном общении в социальных сетях. Подчеркивается коммуникативно-синтаксическая значимость знаков препинания как одного из основных элементов культуры письменной речи. Основными причинами этой проблемы называются уровень грамотности пользователей социальных сетей, стремление к скорости и замена эмоционального выражения графическими символами. Также делаются выводы о речевых недоразумениях, возникающих вследствие небрежного использования знаков препинания, о снижении письменной культуры и связанных с этим опасностях.