TINGLAB TUSHUNISH KO’NIKMASINI RIVOJLANTIRISHDA ONA TILI O’QITISH METODIKASINING AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada ona tili darslarida tinglab tushunish ko’nikmalarini shakllantirish va rivojlantirish metodikasi yoritilgan. Tinglab tushunish til o’rganishning muhim bosqichlaridan biri bo’lib, o’quvchilarda og’zaki nutqni idrok etish, tushunish va fikr bildirish qobiliyatlarini shakllantiradi. Maqolada bu ko’nikmani rivojlantirishga xizmat qiluvchi metodik yondashuvlar, mashg’ulot turlari hamda innovatsion texnologiyalar bilan boyitilgan dars ishlanmalari namunalari keltiriladi. Shuningdek, tinglab tushunishning baholash mezonlari va unga oid metodik tavsiyalar tahlil qilinadi.     This article discusses the methodology for the formation and development of listening comprehension skills in native language lessons. Listening comprehension is one of the important stages of language learning, forming students' abilities to perceive, understand and express oral speech. The article presents methodological approaches, types of exercises and examples of lesson designs enriched with innovative technologies that serve to develop this skill. The assessment criteria for listening comprehension and related methodological recommendations are also analyzed.