IOT DA AXBOROTLARNI KRIPTOGRAFIK HIMOYALASH USULLARI TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada IoT tizimlarida axborot xavfsizligini ta'minlashda qo‘llanilayotgan zamonaviy kriptografik himoyalash usullari o‘rganiladi. Tahlil davomida IoT qurilmalarining resurs cheklovlari, xavfsizlikka oid tahdidlar va ularni bartaraf etishda foydalaniladigan yengil (lightweight) kriptografik algoritmlar, shuningdek, simmetrik va assimmetrik yondashuvlar solishtiriladi. Natijalar asosida IoT tizimlari uchun samarador va mos himoya algoritmlari aniqlanib, amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.Annotation. This article examines the modern cryptographic protection methods used to ensure information security in IoT (Internet of Things) systems. The analysis focuses on the resource constraints of IoT devices, the security-related threats they face, and the lightweight cryptographic algorithms employed to mitigate these risks. Furthermore, the study compares symmetric and asymmetric cryptographic approaches. Based on the results, effective and suitable security algorithms for IoT environments are identified, and practical recommendations are proposed.Аннотация. В данной статье рассматриваются современные методы криптографической защиты, используемые для обеспечения информационной безопасности в системах Интернета вещей (IoT). Анализ фокусируется на ограниченных ресурсах IoT-устройств, связанных с ними угрозах безопасности, а также на легковесных криптографических алгоритмах, применяемых для устранения этих рисков. Кроме того, в исследовании проводится сравнительный анализ симметричных и асимметричных криптографических подходов. На основе полученных результатов определяются эффективные и подходящие алгоритмы защиты для IoT-среды и предлагаются практические рекомендации.