“ANDROID VA IOS OTLARINING ARXITEKTURASI VA ASOSIY XUSUSIYATLARI” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya:         Ushbu maqolada Android va iOS operatsion tizimlarining arxitekturasi, asosiy komponentlari hamda texnologik xususiyatlari batafsil yoritilgan. Android va iOS – mobil qurilmalarda keng qo‘llaniladigan ikkita yetakchi operatsion tizim bo‘lib, har biri o‘ziga xos arxitekturaviy yondashuv va ishlash prinsiplariga ega. Maqolada ushbu tizimlarning asosiy qatlamlari, xavfsizlik mexanizmlari, dasturiy interfeyslar va foydalanuvchi tajribasini shakllantiruvchi muhim elementlar tahlil qilingan. Shuningdek, operatsion tizimlarning o‘zaro farqlari va umumiy jihatlari, mobil qurilmalarda samarali ishlashi uchun qilingan optimallashtirishlar ham ko‘rib chiqilgan. Maqola oxirida esa kelajakda mobil operatsion tizimlar rivojlanishidagi asosiy yo‘nalishlar va yangi texnologiyalarning imkoniyatlari muhokama qilingan.