KORRUSIYAGA QARSHI KURASHDA DAVLAT BYUDJETI OCHIQLIGINING O’RNI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Oʻzbekistonda byudjet ochiqligi va shaffofligini oshirish orqali korrupsiyaga qarshi kurash samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqotda xalqaro indekslar, davlat hisobotlari va amaliy islohotlar natijalari asosida byudjet shaffofligi bilan korrupsiya darajasi oʻrtasidagi bogʻliqlik koʻrsatilgan. Xususan, Daniya, Shvetsiya, Janubiy Koreya va Estoniya kabi mamlakatlar tajribalari bilan solishtirish orqali Oʻzbekistonda byudjet tizimidagi kamchiliklar va ularni bartaraf etish yoʻllari taklif etilgan. Maqolada “Smart byudjet” platformasi, fuqarolik nazorati mexanizmlari va sunʼiy intellekt asosidagi nazorat tizimlari kabi innovatsion yechimlar muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, byudjet shaffofligini oshirish nafaqat korrupsiyani kamaytiradi, balki investorlar ishonchini oshirish va iqtisodiy oʻsishga ijobiy taʼsir koʻrsatadi.Annotation. This article examines the effectiveness of budget transparency in combating corruption in Uzbekistan. The study analyzes the correlation between budget openness and corruption levels based on international indices, government reports, and practical reforms. By comparing the experiences of countries such as Denmark, Sweden, South Korea, and Estonia, the paper identifies shortcomings in Uzbekistan’s budget system and proposes solutions. Innovative approaches, including a "Smart Budget" platform, civic oversight mechanisms, and AI-based monitoring systems, are discussed. The findings demonstrate that enhancing budget transparency not only reduces corruption but also boosts investor confidence and contributes to economic growth.Аннотация. В данной статье анализируется эффективность прозрачности бюджета в борьбе с коррупцией в Узбекистане. Исследование основано на международных индексах, государственных отчетах и результатах реформ, демонстрируя взаимосвязь между открытостью бюджета и уровнем коррупции. На примере опыта таких стран, как Дания, Швеция, Южная Корея и Эстония, выявляются недостатки бюджетной системы Узбекистана и предлагаются пути их устранения. Рассматриваются инновационные решения, включая платформу "Smart Budget", механизмы гражданского контроля и системы мониторинга на основе искусственного интеллекта. Результаты исследования показывают, что повышение прозрачности бюджета не только снижает коррупцию, но и укрепляет доверие инвесторов, способствуя экономическому росту.