CHAQALOQLARDA TUG’MA YURAK NUQSONLARI BO’YICHA JARROHLIK AMALIYOTLARI:ZAMONAVIY YONDASHUVLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tug‘ma yurak nuqsonlari (TYN) chaqaloqlarda uchraydigan eng keng tarqalgan tug‘ma anatomik anomaliyalar sirasiga kiradi. Ushbu maqolada yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda TYNni erta aniqlash, turkumlash, va zamonaviy kardioxirurgik yondashuvlar tahlil qilinadi. Minimal invaziv operatsiyalar, gibrid usullar va neonatal davrda yurak operatsiyalarining klinik natijalari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot mavjud adabiyotlar va klinik tajribaga asoslangan bo‘lib, TYN bilan tug‘ilgan chaqaloqlarga ko‘rsatiladigan jarrohlik yordamini takomillashtirishga qaratilgan.Congenital heart defects (CHD) are among the most common congenital anatomical anomalies in infants. This article analyzes the early detection, classification, and modern cardiosurgical approaches to CHD in newborns. Minimally invasive surgeries, hybrid methods, and clinical outcomes of cardiac surgeries in the neonatal period are reviewed. The study is based on the existing literature and clinical experience and is aimed at improving surgical care for infants born with CHD.