NUTQ MADANIYATI: MAZMUNI, AHAMIYATI VA O‘QITISHNING DOLZARB MASALALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada nutq madaniyatining mazmun-mohiyati, uning tilshunoslik va madaniyatshunoslik nuqtayi nazaridan o‘rganilishi, ta’lim tizimida, ayniqsa kasbiy yo‘nalishdagi o‘quv muassasalarida tutgan o‘rni yoritilgan. Nutq madaniyati – bu nafaqat til qoidalariga rioya qilish, balki axloqiy va estetik me’yorlarga asoslangan ravon, lo‘nda va madaniy muloqot yuritish ko‘nikmasi ekanligi ta’kidlanadi. Maqolada politexnikumlarda ona tili fanini o‘qitishda innovatsion va amaliy yondashuvlar orqali o‘quvchilarda nutq madaniyatini shakllantirishga doir samarali metodlar, ilg‘or tajribalar va didaktik yechimlar tahlil etilgan. Shuningdek, bugungi raqamli jamiyatda nutqiy muomala madaniyati bilan bog‘liq muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ham ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Maqola so‘ngida ta’limiy, madaniy va kasbiy jihatdan nutq madaniyatining ahamiyati keng qamrovli yoritilgan.ANNOTATION This article explores the essence of speech culture from the perspectives of linguistics and cultural studies, highlighting its significance in the education system, particularly in vocational institutions. Speech culture is not only about adhering to language rules but also about the ability to communicate clearly, coherently, and respectfully, following moral and aesthetic norms. The paper analyzes effective methods, innovative approaches, and practical strategies for developing speech culture among students in polytechnic colleges through mother tongue instruction. Furthermore, it examines contemporary issues related to communicative culture in the digital age and suggests scientifically grounded solutions. The article concludes by emphasizing the comprehensive importance of speech culture in educational, cultural, and professional contexts.