SAROYMULKXONIMNING DAVLAT BOSHQARUVIDAGI OʻRNI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Saroymulkxonimning davlat boshqaruvidagi o‘rni va roli tarixiy kontekstda keng yoritiladi. Maqolada uning siyosiy, diplomatik va ijtimoiy faoliyati tahlil qilinib, davlat boshqaruvidagi samarali boshqaruv uslubi, ichki siyosatdagi muvozanatni ta’minlashdagi roli, shuningdek, tashqi siyosatdagi diplomatik aloqalarni rivojlantirishga qo‘shgan hissasi ko‘rsatib o‘tiladi. Bundan tashqari, maqolada Saroymulkxonimning ijtimoiy va madaniy hayotdagi faoliyati, xususan, ayollarning jamiyatdagi mavqeini oshirishga bo‘lgan hissasi ham yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, Saroymulkxonim nafaqat o‘z davrining kuchli siyosatchisi, balki davlat boshqaruvida ayollarning o‘rni va faolligini ko‘rsatadigan muhim shaxs sifatida tarixda o‘rin egallaydi.Annotation. This article provides a comprehensive analysis of Saroymulkhonim's role and position in state governance within a historical context. The study examines her political, diplomatic, and social activities, highlighting her effective governance style, role in maintaining internal political balance, and contributions to the development of diplomatic relations in foreign policy. Additionally, the article discusses Saroymulkhonim's social and cultural engagement, particularly her efforts to improve the status of women in society. The research findings indicate that Saroymulkhonim was not only a powerful politician of her time but also an important figure representing the role and activity of women in state governance throughout history.