ҲУҚУҚ-ТАРТИБОТ МАСКАНИДА ПРОФИЛАКТИКА ИНСПЕКТОРЛАРИ ҲУҚУҚБУЗАРЛИКЛАР ПРОФИЛАКТИКАСИНИ АМАЛГА ОШИРШДА УМУМИЙ ПРОФИЛАКТИКАНИНГ ЎРНИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Аннотатсия: Ушбу мақолада ҳуқуқ-тартибот масканларида профилактика инспекторларининг ҳуқуқбузарликларнинг олдини олишдаги фаолияти, хусусан, умумий профилактика ишларининг аҳамияти ва ижтимоий таъсири таҳлил қилинган. Мақолада профилактика инспекторининг маҳалла, таълим муассасалари ва жамоатчилик билан ҳамкорликдаги иш усуллари ҳамда профилактик тадбирларни самарали ташкил этишдаги роли ёритилган. Шу билан бирга, умумий профилактиканинг ҳуқуқбузарликлар динамикасига таъсири мисоллар асосида кўрсатилган.Аннотация: В статье рассматривается деятельность инспекторов профилактики в правоохранительных учреждениях по предупреждению правонарушений, с особым акцентом на значение общей профилактики. Анализируются формы и методы взаимодействия инспекторов с населением, образовательными учреждениями и другими субъектами профилактики. Также показано влияние общей профилактики на динамику правонарушений на примере конкретных мероприятий.Annotation: This article analyzes the role of prevention inspectors in law enforcement institutions in preventing offenses, with a particular focus on the significance of general prevention. It explores the methods of cooperation between prevention inspectors and local communities, educational institutions, and other stakeholders. The study also illustrates the impact of general preventive measures on the dynamics of offenses using practical examples.