"DEVONU LUG‘ATIT TURK" ASARIDAGI METAFORALAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada mashhur tilshunos Mahmud Qoshg‘ariyning “Devonu Lug‘atit Turk” asarida uchraydigan metaforalar tahlil qilinadi. Asarda qo‘llangan metaforalar tili badiiylashtirish, obrazlilik yaratish va turkiy xalqlarning o‘sha davrdagi madaniy-ma’naviy dunyoqarashini aks ettirish vositasi sifatida qaraladi. Maqolada metaforalar semantik jihatdan tahlil qilinadi, ularning leksik-morfologik xususiyatlari, uslubiy roli va ijtimoiy kontekstdagi ifoda imkoniyatlari ochib beriladi.