MASHRAB LIRIKASI: TASAVVUF, IJTIMOIY TANQID VA FALSAFIY MUSHOHADALAR UYG‘UNLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XVII asr oxiri – XVIII asr boshlarida yashab ijod etgan mashhur mutasavvif shoir, xalq dostonchisi va g‘azalnavis – Shoh Mashrabning hayoti, adabiy merosi, ayniqsa, lirikasining g‘oyaviy-badiiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Mashrab ijodida tasavvufiy tafakkur, ijtimoiy-tanqidiy ruh, axloqiy-falsafiy g‘oyalar qanday ifodalangani yoritiladi. Shuningdek, uning xalq orasida mashhur bo‘lgan “Mabdai nur”, “Mehnatkashlar kuyi”, “Bu dunyo bir yolg‘on ekan” singari lirik asarlari o‘ziga xos poetik uslub va mazmun jihatidan tahlil qilinadi. Maqolada Mashrab lirik merosining bugungi adabiy-estetik qadriyatlardagi o‘rni ham ko‘rib chiqiladi.Аннотация: В статье анализируется жизнь, литературное наследие и особенно идейно-художественные особенности лирики Шаха Машраба, известного поэта-мистика, народного эпоса и автора газелей, жившего и творившего в конце XVII — начале XVIII веков. В статье подчеркивается, как в творчестве Машраба выражены мистическое мышление, социально-критический дух, морально-философские идеи. Его популярные лирические произведения, такие как «Мабдай нур», «Мехнаткашлар куйи» и «Бу дуньон бир йол'оон экан», также анализируются с точки зрения их уникального поэтического стиля и содержания. В статье также рассматривается место лирического наследия Машраба в современных литературных и эстетических ценностях.