НЕВРОЗСИМОН БУЗИЛИШЛАРНИНГ ЎЗИГА ХОС ХУСУСИЯТЛАРИ ВА ДАВОЛАШ ТАКТИКАСИ КОРОНАВИРУСДА (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Резюме. Текширувга  коронавирус инфекцияси (COVID-19) билан касаллангандан сўнг руҳий бузилишлар кузатилганлиги сабабли психиатрга мурожаат қилган 62 нафар бемор олиниб, уларда психопатологик бузилишларнинг даражаси, учраш частотаси, ўзига хос хусусиятлари ўрганилди ва уларни даволаш усуллари таклиф этилди. Коронавирус инфекцияси (COVID-19) билан касаллангандан сўнг беморларда соматик ўзгаришлар билан параллел равишда руҳий жараёнларда ҳам ўзгаришлар кузатилди ва руҳиятдаги бузилишларнинг яшаш сифатига таъсири ўрганилди. Олиб борилган комплекс даво чоралари натижасида беморларнинг соматик ҳолати яхшиланиб, яшаш сифати ва ҳаётга ижтимоий мослашуви мустаҳкамланди.Аннотация. В исследование были включены 62 пациента, которые были направлены к психиатру по поводу психических расстройств после коронавирусной инфекции (COVID-19). Изучен уровень психопатологических расстройств, частота встречаемости, специфические особенности и предложены методы их лечения. После заражения коронавирусной инфекцией (COVID-19) также параллельно с соматическими изменениями у пациентов наблюдались изменения в психических сферах и было изучено влияние психических расстройств на качество жизни. В результате принятых мер улучшилась соматический статус, качества жизни и социальная адаптация больных.Resume Restart the study involved 62 patients referred to a psychiatrist for psychiatric illness after coronavirus infection (COVID-19). The degree of psychopathological disorders, the frequency of occurrence, features were studied, and methods of their treatment were proposed. In patients with coronavirus infection (COVID-19), changes in mental processes occurred in parallel with somatic changes. We studied the influence of mental disorders on the quality of life of patients. As a result of complex treatment measures, the somatic condition of patients has improved and their social adaptation to life has been strengthened.