SOFOKLNING “SHOH EDIP” ASARIDA DELAKUNIZATSIYA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola antik yunon yozuvchisi Sofoklning “Shoh Edip” tragediyasini tahlil qilishga bag’ishlangan bo‘lib, unda asarning qadimgi yunon madaniyati, mifologiyasi va diniy e’tiqodlari bilan o‘zaro bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Aristotelning “Poetika” asariga asoslanib, “Shoh Edip”ning eng yaxshi tragediya namunasi ekanligi ta’kidlanadi. Shuningdek, maqolada asarning o‘zbek tiliga tarjima qilinishi jarayonida delakunizatsiya hodisasi, ya’ni yunon madaniyatiga xos o‘ziga xosliklarning yo‘qolishi yoki soddalashtirilishi masalasi o‘rganiladi. Adabiyotlar tahlili orqali asarning falsafiy, adabiy va psixologik ahaiyati, shuningdek, o‘zbek teatrida tutgan o‘rni yoritib beriladi. Delakunizatsiya hodisasining sabablari sifatida yunon diniy tushunchalarining tushunarsizligi, qadimgi yunon jamiyatidagi farqlar, matnning zamonaviy o‘quvchilarga moslashtirilishi va yunon mifologiyasining murakkabligi kabi omillar ko‘rsatiladi.