KO’Z KATARAKTASI KASALLIGI TURLARI VA DAVOSI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada ko‘z kataraktasi kasalligining etiologiyasi, klinik shakllari va zamonaviy davolash usullari ilmiy-nazariy asosda yoritilgan. Kataraktaning tug‘ma, yoshga bog‘liq, travmatik hamda ikkilamchi shakllari to‘liq tavsiflanib, ularning patogenezi va klinik ifodalari tahlil qilingan. Zamonaviy tashxislash texnologiyalari hamda kataraktani jarrohlik yo‘li bilan davolashning ilg‘or usullari – fakoemulsifikatsiya, intraokulyar linzalarni implantatsiyalash texnikasi, va femtosekund lazer yordamida olib boriladigan aralashuvlar ko‘rib chiqilgan. Maqola oxirida kataraktani erta aniqlash, individual yondashuv va texnologik yangiliklarning kasallik oqibatlarini kamaytirishdagi ahamiyati ta’kidlangan.