O‘SPIRINLARDA PNEVMONIYANI DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH USULLARINI OPTIMALLASHTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Barcha kasalliklar qatori nafas yo’llari kasalliklaridan Pnevmoniyani o'z vaqtida diagnos quyish  va davolash taktikasi zamonaviy tibbiyotning eng dolzarb muammolaridan biri hisobloanadi. Pnevmoniya o’spirinlarda kasalxonaga yotqizilganlardan eng keng tarqalgan kasallikdir. Toshkent Shahar markaziy shifoxonalari pediatriya bo‘limlariga yotqizilgan 13 yoshdan 15 yoshgacha bo‘lgan 42 nafar bemor 2 guruhga bo‘lingan bo‘lib, ular belgilangan terapiyaga qarab davollangan. Asosiy guruhga 27 bolani o'z ichiga oladi va terapiyasida Klaritromitsin preparati qo’llanilgan. Nazorat guruhini 27 bemor tashkil qildi va davollashda Amoksitsillin preparati qabul qiligan. Pnevmoniyaning tipik florasini aniqlash uchun PCR usullari qo'llanildi. Ushbu usul tipik bakteriyalarni aniqlash uchun yuqori diagnostika aniqligi bilan tavsiflanadi.