MATEMATIKA DARSLARINI SAMARALI TASHKIL ETISH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada matematika fanini o‘rta maxsus, kasb-hunar va texnikumlarda o‘qitish jarayonini yanada takomillashtirish, darslarning samaradorligini oshirishga qaratilgan zamonaviy metodik yondashuvlar tahlil qilingan. Maqolada samarali dars tushunchasining mazmuni ochib berilib, o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va malakalarini chuqurlashtirishda faol va interaktiv metodlardan foydalanishning ahamiyati ilmiy-nazariy asosda yoritilgan. Samarali dars — bu o‘quvchining markazda bo‘lgan, bilimni passiv emas, balki faol izlanish orqali o‘zlashtirishiga yo‘naltirilgan darsdir. Shuning uchun maqolada muammoli o‘qitish, darsda kichik guruhlar bilan ishlash, kasbiy yo‘naltirilgan topshiriqlarni joriy etish, o‘quvchilarning individual xususiyatlarini hisobga olgan holda differensial yondashuvlarni qo‘llash kabi samarali dars tashkil etish mexanizmlari tahlil qilinadi. Ayniqsa, politexnikum va kasb-hunar kollejlari sharoitida o‘quvchilarni kelajak kasbiga tayyorlash jarayonida matematikani amaliy va hayotiy misollar bilan bog‘lab o‘qitish muhim o‘rin tutadi.