O’N OLTI YOSHGA TO’LMAGAN SHAXS BILAN JINSIY ALOQA QILISH JINOYATINI TERGOV QILISHDA TAYINLANADIGAN EKSPERTIZALAR VA ULARNING TURLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
bu izlarni tekshiradigan sud ekspertizasining bir turi bo‘lib jinoyat ishining ayrim holatlariga oydinlik amalga oshirish uchun odamlar va narsalar qoldirgan dalillar (aniq shaxs yoki aniq obyekt iz qoldirganda), diagnostika (izlarni yaratgan obyektlarning xavfsizligi yoki holatini aniqlash) yoki vaziyatli (izlarni shakllantirish shartlarini belgilash) vazifalar. Sud ekspertizasining maqsadi obyektning haqiqiy holatini aniqlash; muayyan harakatlarni amalga oshirish imkoniyati; harakatlar amalga oshirilgan holatlar; shifrlangan tarkibning ko‘rinmas izlari; obyektlarning guruhga mansubligi yoki ularning maqsadi. Hujjatlarning matnlari va ulardagi imzolar, muhr va shtamplarning taassurotlari, qo‘llar, oyoqlar izlari, o‘g‘irlik asboblari va asboblari, transport vositalari, qurollar, o‘q-dorilar va boshqalar ekspertiza obyektlari bo‘lishi mumkin. O‘zbekiston Respublikasi jinoyat protsessual kodeksi 173-moddasida sud-ekspertizalarini o‘tqazilishi shart bo‘lgan holatlar ko‘rsatilgan bo‘lib, ularga quyidagilar kiradi.