BOBURNING HAYOTI: ILMIY TAHLIL VA ADABIY MEROSI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada o‘zbek adabiyoti va tarixining yirik namoyandasi — Zahiriddin Muhammad Boburning hayoti, siyosiy faoliyati va adabiy merosi keng yoritilgan. Maqolada Boburning bolalik davri, Movarounnahrdagi taxt kurashlari, Qobul va Hindistonda amalga oshirgan siyosiy islohotlari, shuningdek, Boburiylar imperiyasiga asos solgan tarixiy yurishlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, muallif Boburning adabiy ijodi, xususan “Boburnoma” asarining tarixiy, madaniy va badiiy ahamiyatini chuqur tahlil qiladi. Boburning o‘zbek adabiy tilining rivojiga qo‘shgan hissasi, uning lirik she’riyatidagi insoniy tuyg‘ular va tabiat tasvirlari yoritiladi. Maqola zamonaviy yoshlar uchun Bobur shaxsiyatini namunaviy qilib ko‘rsatish, uni har tomonlama o‘rganish zarurligini asoslab beradi