QOʻRQUV PSIXOLOGIYASI MOHIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada inson ruhiyatidagi eng muhim hissiy holatlardan biri — qo‘rquvning psixologik asoslari yoritilgan. Qo‘rquvning tabiiy va ijtimoiy sabablari, u paydo bo‘lishining biologik va psixologik mexanizmlari, shuningdek, u bilan bog‘liq klassik eksperimentlar “Kichkina Albert” tahlil qilingan. Maqolada bihevioral, psixoanalitik va kognitiv yondashuvlar asosida qo‘rquvga ilmiy izoh berilgan hamda uni yengish usullari psixoterapiya, meditatsiya, ekspozitsion terapiya haqida ma’lumotlar keltirilgan. Qo‘rquv inson hayotida qanday ijobiy va salbiy rol o‘ynashi tushuntirilib, uni boshqarish psixologik salomatlik uchun naqadar muhim ekani ta’kidlangan.