XIRURGIK ASORATLAR: OLDINI OLISH VA NAZORAT QILISH STRATEGIYALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Xirurgik amaliyotlar zamonaviy tibbiyotning ajralmas qismi bo‘lib, ko‘plab kasalliklarning davosida muhim rol o‘ynaydi. Biroq, har qanday jarrohlik aralashuvi muayyan xavf va asoratlar ehtimoli bilan kechadi. Ushbu maqolada xirurgik aralashuvlardan keyin yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan asosiy asoratlar — infeksion, gemorragik, tromboembolik va boshqa turdagi buzilishlar — tahlil qilinadi. Ayniqsa, bu asoratlarning klinik ko‘rinishlari, xavf omillari va ularning inson salomatligiga ta’siri keng yoritiladi. Shuningdek, maqolada asoratlarni oldini olish choralariga alohida e’tibor qaratilib, preoperatsion (operatsiyagacha), intraoperatsion (operatsiya jarayonida) va postoperatsion (operatsiyadan keyingi) profilaktika choralarining tizimli bayoni berilgan.