SHAXSGA QARSHI JINOYATLARNING UMUMIY TAVSIFI VA TURLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Shaxsga qarshi jinoyatlarni Jinoyat kodeksi Maxsus qismining birinchi bo‘limidan o‘rin olishi respublikamizda aynan shaxsning hayoti, sog‘lig‘i, uning huquqlari, erkinliklari va qonuniy manfaatlarini oliy qadriyat sifatida himoya qilishning konseptual g‘oyalaridan kelib chiqadi. Mazkur konsepsiyaning o‘zi O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasining 13-moddasida: “O‘zbekiston Res- publikasida demokratiya umuminsoniy prinsiplarga asoslanadi, ularga ko‘ra inson, uning hayoti, erkinligi, sha’ni, qadr-qimmati va boshqa daxlsiz huquqlari oliy qadriyat hisoblanadi”, – degan qoidaga asoslangan. Shundan kelib chiqqan holda, shaxs manfaatlarini, uning huquq va erkinliklarini jinoiy tajovuzlardan himoya qilish O‘zbekiston Respublikasi jinoyat qonunining asosiy vazifasi hisoblanadi.