AQLLI MUHITDA BOSHQARUV QARORLARINI QABUL QILISH USULLARI TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada aqlli muhit (smart environment) tizimlarida boshqaruv qarorlarini qabul qilish usullari tahlil qilinadi. IoT (Internet of Things), sun’iy intellekt (AI) va sensor texnologiyalar asosida shakllanayotgan aqlli tizimlarda qaror qabul qilish real vaqt rejimida, yuqori aniqlik bilan va moslashuvchan algoritmlar yordamida amalga oshirilishi kerak. Maqolada ko‘p mezonli qaror qabul qilish (MCDA), ekspert tizimlari, mashinali o‘rganish asosidagi yondashuvlar, shuningdek, agentga asoslangan modellar ko‘rib chiqiladi. Har bir uslubning afzalliklari, kamchiliklari va qo‘llash doiralari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari aqlli shaharlar, sog‘liqni saqlash, transport va atrof-muhit monitoring tizimlarida samarali boshqaruvni ta’minlashga xizmat qiladi.