IQTISODIY ZO‘RAVONLIK HAQIDAGI QARASHLAR EVOLYUTSIYASI VA UNING ZAMONAVIY TALQINLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada iqtisodiy zo‘ravonlik tushunchasining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari va uning zamonaviy ijtimoiy-huquqiy talqinlari tahlil qilingan. Nazariy asos sifatida Johan Galtungning struktural zo‘ravonlik nazariyasi va Pierre Bourdieu’ning ramziy kuch haqidagi qarashlari o‘rganilgan. Xalqaro va milliy qonunchilikdagi yondashuvlar solishtirilib, O‘zbekiston kontekstida iqtisodiy zo‘ravonlikning amaliy ko‘rinishlari empirik ma’lumotlar asosida ochib berilgan. Tadqiqot natijalari iqtisodiy zo‘ravonlikka qarshi kurashishda qonunchilik, ta’lim va ijtimoiy ongni o‘zgartirish muhimligini ko‘rsatdi.