SHAHAR MARKAZLARINI ELEKTROMOBILLASHTIRISH JARAYONINI EKALOGIK VA IQTISODIY AFZALLIKLARI . (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bugungi zamonaviy dunyo shaharlarida avtomobillarning deyarli 50% dan ortig‘i to‘g‘ri kelmoqda. Bu esa o‘z navbatida shaharlarda tirbantliklar yuzaga keltiradi. Tirbantliklarda avtomobil harakat vaqti uzayadi va qo‘shimcha yonilg‘i yonishiga olib keladi. Bu esa chiqayotgan zararli gazlar miqdorining ham ortishga sabab bo‘ladi. Shahardagi daraxtlar va yashil hududlar bu gazlarni qayta ishlashga ulgurmaydi. Bu muommolarni hal etish uchun elektomobillarni omalashtirish va elekromobillar uchun zaryadlash stansiyalarini qurish zaruriyati paydo bo‘ladi va bu esa iqtisodiy jihatdan sarf-xarajatlarni talab etadi, lekin shunday bo‘lsada iqtisodiy jihatdan va ekologik jihatdan o‘zini oqlay olish usullarini yaratish bugungi kundagi dunyo mamlakatlari orasidagi dolzarbdir.