PATOLOGIK GISTOLOGIYA: KASALLIKLAR PAYTIDA TO'QIMALARDAGI O‘ZGARISHLAR (JIGAR SIRROZI) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada patologik gistologiyaning asosiy vazifalari va to'qimalarda kasalliklar natijasida yuzaga keladigan o‘zgarishlar tahlil qilinadi. Ayniqsa, jigar sirrozi kabi surunkali kasallik paytida yuz beradigan gistologik jarayonlarga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada degeneratsiya, nekroz, yallig‘lanish, fibroz va neoplaziya kabi patologik holatlar tavsiflanadi. Jigar sirrozi holatida fibroz to‘qimaning shakllanishi, regenerativ tugunlar paydo bo‘lishi, hujayralarning o‘limi va yallig‘lanish hujayralari infiltratsiyasi kabi gistologik o‘zgarishlar muhim diagnostik belgi sifatida ko‘rsatilgan. Shuningdek, gistologik tahlil usullari — mikroskopiya, elektron mikroskopiya va immunohistoximiya — orqali ushbu o‘zgarishlarni aniqlash imkoniyati yoritilgan. Maqola yakunida patologik gistologiyaning klinik amaliyotdagi ahamiyati va kasalliklarni erta aniqlashdagi o‘rni ta’kidlangan.