KIYIKO‘TI (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM) VA UNING DORIVORLIK XUSUSIYATLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Epilobium angustifolium (kiyiko‘ti) o‘simligining dorivorlik xususiyatlari, tarkibiy kimyoviy birikmalari va ularning inson salomatligiga foydali ta’siri tahlil qilingan. Ayniqsa, uning yallig‘lanishga qarshi, antioksidant, antibakterial va tinchlantiruvchi xususiyatlari ilmiy manbalar asosida ko‘rib chiqilgan. Kiyiko‘ti an’anaviy tabobatda prostata yallig‘lanishi, teri kasalliklari, oshqozon-ichak muammolari, uyqusizlik va asabiylikda keng qo‘llaniladi. Zamonaviy farmatsevtika sanoatida ushbu o‘simlik asosida biologik faol qo‘shimchalar va kosmetik mahsulotlar ishlab chiqilmoqda. Maqolada kiyiko‘tining tarkibi, klinik tadqiqotlari, qo‘llanilishi va ehtiyot choralari batafsil yoritilgan.