TEMIR MODDASINING ORGANIZMDAGI AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Temir po'lat ishlab chiqarishda muhim bo'lgani kabi, inson hayoti uchun ham zarurdir. Tanangizdagi temirning taxminan 70% gemoglobin deb ataladigan qizil qon tanachalaridagi oqsilda bo'lishi mumkin. Temir gemoglobinni, qizil qon tanachalaridagi proteinni ishlab chiqarish uchun zarurdir. Ushbu qizil qon tanachalari kislorodni tanangiz bo'ylab tashishga yordam beradi. Temirning olti foizi boshqa muhim oqsillarda ham bo'lishi mumkin va yana 25 foizi tanangizda ferritin deb ataladigan qon oqsilida saqlanadi. Temir ham immunitet tizimining to'liq ishlashi uchun juda muhimdir. Agar temir darajasi juda yuqori yoki juda past bo'lsa, ular jiddiy sog'liq muammolariga olib kelishi mumkin.