YIRIK SHOHLI HAYVONLARDA UCHRAYDIGAN MASTIT KASALLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada yirik shohli hayvonlarda uchraydigan mastit kasalligi, uning sabablari, tashxisi, oldini olish va davolash usullari muhokama qilinadi. Mastit – bu sut bezlarining yallig‘lanishidir, u ko‘pincha bakterial infektsiyalar natijasida rivojlanadi va sut ishlab chiqarish jarayonini jiddiy ravishda buzadi. Kasallikning sabablari orasida bakteriyalar, mikroorganizmlar, hayvonlarning gigiyenik sharoitlari, stress holatlari va tashqi muhit omillari mavjud. Mastitni erta bosqichda aniqlash va samarali davolash o‘z vaqtida sut ishlab chiqarishni tiklash imkonini beradi.