QORAMOLLAR TEYLERIOZIGA QARSHI VAKSINANI REAKTOGENLIK VA IMMUNOGENLIK XUSUSIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
AnnotatsiyaMaqolada Qashqadaryo viloyatining tog‘ oldi hududlarida qoramollarning qon-parazitar kasalliklarining tarqalishi haqida ma’lumotlar berilgan, 6 bosh tajribada kasallangan hayvonlarga suyuq kultural teyleriozga qarshi vaksinasining reaktogenlik va immunogenlik xususiyatlari o‘rganilgan, natijada kasallikka chalingan hayvonlarning qon-parazitar kasalliklari aniqlanmagan. teyleriozga qarshi vaksinasining reaktogenligi va immunogenlik xususiyatlari 6 oy davomida aniqlandi. Vaksinaning reaktogenlik va immunogenlik xususiyatlarini o'rganish ishlab chiqarish sharoitida 745 bosh qoramollarda o'tkazildi, buning natijasida ham vaksinaning reaktogenlik xususiyati yo'qligi va immunogenlik xususiyati 6 oygacha bo‘lgan muddatni tashkil qilishi aniqlandi.АннотацияВ стате приведены сведения о распространении кровепаразитарных заболеваний крупного рогатого скота в предгорных районах Кашкадаринской области, изучены реактогенные и иммуногенные свойства жидкой культуральной противотейлериозной вакцины на 6 головах экспериментальных заражённых животных, в результате которого установлена отсутствие реактогенности противотейлериозной вакцины и присутствие иммуногенности 6 месяцев. Также проведена изучение реактогенных и иммуногенных свойств вакцины на 745 головах крупного рогатого скота в производственных условиях, так же в результате чего установлено отсутвие реактогенности вакцины и продолжительность иммунитета в течении 6 месяцев.AnnatationThe article provides information on the spread of blood-parasitic diseases of cattle in the foothills of Kashkadarya region, the reactogenicity and immunogenicity of the liquid cultured vaccine against theileriosis was studied in 6 main experiments, and as a result, no blood-parasitic diseases were detected in infected animals. reactogenicity and immunogenicity of the vaccine against theileriosis were determined for 6 months. The study of the reactogenicity and immunogenicity of the vaccine was conducted in 745 cattle under production conditions, as a result of which it was determined that the vaccine has no reactogenicity and the immunogenicity lasts up to 6 months